Kun ihmiset ärsyttää

Työkaveri on äärettömän hidas, esimies kiinnittää projekteissa huomion epäoleellisiin yksityiskohtiin ja kumppani ei koskaan siivoa. Ärsyttää.

Tai vaihtoehtoisesti työkaveri on niin nopea, ettei ajattele mitä tekee. Esimies katsoo vain kokonaisuutta eikä ymmärrä, että yksityiskohdat ratkaisevat. Ja kumppani siivoaa koko ajan. Ärsyttää.

Kun olemme menossa töihin, saatamme jo valmiiksi ajatella negatiivisia ajatuksia työpäivästämme. Kun palaamme kotiin, olemme raivon partaalla ennen kuin astumme kotiovesta sisään. Mitä enemmän ärsyynnymme muiden sanomisista tai tekemisistä, sitä enemmän niitä vaikuttaa tulevan eteemme. Se nimittäin kasvaa, mihin huomio kiinnittyy. Ovatko edelläkuvatut ajattelumallit tuttuja? Jos ovat, et ole yksin.

Meillä kaikilla on oma maailmankuvamme, joka on mielemme luoma rakennelma siitä, mitä pidämme totena. Kuinka sitten voi alkaa ymmärtää toisen maailmankuvaa ja sen myötä olla ärsyyntymättä? NLP tarjoaa tähän lukemattomia ajattelumalleja ja keinoja. Seuraavassa on yksi harjoitus aiheesta. 

Harjoitus

Usein meitä eniten ärsyttävät muissa ihmisissä ne piirteet, joita emme itsessämme hyväksy tai jotka olemme jollain tavoin kieltäneet. Tutkitaan, mitä ärsyttäville piirteille voi tehdä. Ota paperia ja kynä – ja käy läpi harjoituksen kohdat 1-3.

1. Listaa luonteenpiirteitä tai käyttäytymismalleja, joita arvostat muissa ihmisissä.

2. Listaa luonteenpiirteitä tai käyttäytymismalleja, jotka ärsyttävät muissa ihmisissä.

3. Ota yksi kerrallaan käsittelyyn piirre 2. listalta. Ole avoin ja rehellinen itsellesi ja vastaa seuraaviin kysymyksiin: Kuinka tuo piirre on minussakin? Millaisissa tilanteissa itse toimin näin? Mitä tapahtuisi, jos hyväksyisin piirteeni?

Metaforisesti ja NLP-näkökulmasta ajattelen niin, että mielemme on kuin sipuli, jota kuorimme. Kerros kerrokselta ja hyvin lempeästi oivallamme uusia asioita itsestämme. Mitä enemmän kuoriudumme, sitä lähemmäs pääsemme omaa itseämme. Sisällä on oma autenttinen minä, joka hyväksyy muiden maailmankuvat ja jota asiat ja ihmiset eivät juurikaan enää ärsytä. Tällä matkalla olen edelleen, lähde sinäkin mukaan!