NLP ja telakoituneen molekyylin arvoitus

Keho vaikuttaa mieleen ja mieli vaikuttaa kehoon. Voit vaikkapa kokeilla asentoa, jossa seisot hieman kumarassa, hartiat lytyssä ja katsot kohti lattiaa. Ole siinä jonkin aikaa ja huomaa, millainen on olotilasi. Tai voit seistä ryhdikkäänä ja ajatella sinulle mukavia, tärkeitä asioita – ehkä huomaat, kuinka kehonkielesi on aivan toisenlainen ja myös tunnetilasi muuttuu.

Aivot, solut ja kehon eri osat ovat koko ajan vuorovaikutuksessa keskenään. Ajattelemme hyvin pitkälti kehollamme.

Jokaisen solun pinnalla on miljoonia keskushermostoon informaatiota välittäviä reseptoreita, joihin on kiinnittyneinä molekyylejä. Molekyyleistä ehkä mielenkiintoisimpia ovat pienet aminohappoketjut eli peptidit, jotka jäljentävät tunteitamme. Kun aivolisäkkeen toimintaa säätelevässä hypothalamuksessa syntyneet peptidit ohjautuvat verenkiertoon, ne telakoituvat soluihin ja alkavat määrätä mm. solujen jakautumista.

Jos telakoitunut molekyyli on vastaanottanut esimerkiksi masennuksen tunteen synnyttämiä peptidejä, uudessa solussa on enemmän vastaanottavia reseptoreita masennukselle ja vähemmän reseptoreita hyvänolon tunteelle.

Mitä enemmän paneudumme johonkin tunteeseen tai käyttäytymiseen, sitä enemmän se meissä lisääntyy.

Jos emme saa ikävää olotilaa, surua tai pelkoa katkeamaan, ikävä olotila lisääntyy fysiologian kautta koko ajan. Aivan sama pätee ilolle, onnelle ja kiitollisuudelle. Saamme elämäämme koko ajan enemmän sitä, mihin keskitymme.

Kun haluat muuttaa olotilaasi, mieti mistä kaikesta olet kiitollinen juuri nyt ja kirjoita asiat paperille. Voit aloittaa hyvinkin pienistä asioista. Herätessäsi huomenaamuna mieti mistä kaikista asioista olet tuolloin kiitollinen. Tee sama harjoitus vielä huomenna puolenpäivän aikaan. Jatka harjoitusta 7 päivän ajan keskittyen kiitollisuuteen niin aamulla, päivällä kuin illalla. Havainnoi tuntemuksiasi ja ehkä konkreettisesti huomaat solujesi positiivisen peptiditason nousevan.

NLP on yksi keino päästää irti negatiivisista tunteista ja saada tilalle seesteinen elämä. Kiitos peptidit ja NLP:n antamat mahdollisuudet muokata niitä!

Ajatusten avaajina
Zen ja onnellisuuden taito, Chriss Prentiss
The Molecules on Emotion, Candace Pert