Monella meistä on haastetta saada pää tyhjäksi hektisen työpäivän jälkeen. Vaikka töistä lähdetään esimerkiksi klo 17.00, niin mieli harhailee työasioissa koko illan ja ehkä yönkin. Mitä enemmän koetamme olla ajattelematta keskeneräistä projektia, sitä varmemmin sen yksityiskohdat tulevat mieleen. Kuulostaako tutulta? Itse ainakin tunnistan ajattelukuvion.
Ehkä jopa tunnemme syyllisyyttä siitä, että pohdimme työasioita kotona ja kotiasioita töissä. Emme voi kuitenkaan aina kontrolloida, mitä milloinkin ajattelemme.
Työkirja-nimisessä kirjassaan Saku Tuominen ja Pekka Pohjakallio ajattelevat work-life balancen olevan ajatusrakennelma, jonka tavoite on oikea, mutta lähestymistapa väärä.
“Jos ja kun tavoitteena on tasapainoinen elämä, oikea tapa päästä tavoitteeseen ei ole työn ja arjen keinotekoinen erottaminen. Meidän on sen sijaan hyväksyttävä aivan uudentyyppinen rajattomuus, jossa on kaksi puolta, hyvä ja huono:
– Ajatustyötä voi tehdä melkein missä tahansa, mutta
– ajatustyö myös seuraa meitä kaikkialle, vaikkemme haluaisi.
Siksi work-life balancea parempi tavoite on life balance. Hyvä ja tasapainoinen elämä, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.”
Millaista sitten on tasapainoinen elämä? Voisiko se olla jotain sen suuntaista kuin, että
- tekee itselleen merkityksellistä työtä,
- huolehtii kehon ja mielen balanssista,
- rakastaa niin itseään kuin muita.
Kun elämä on tasapainossa, ei ole niin väliä onko lomalla vai töissä, viettääkö viikonloppua vai arkea. Tee seuraavanlainen NLP-harjoitus aiheen tiimoilta.
Laita kädet eteesi, kämmenpuolet ylöspäin.
Kuvittele toiseen käteen loma ja toiseen käteen työ (tai viikonloppu ja arki). Saattaa olla, että näet ne symboleina tai ainoastaan tiedät niiden olevan siinä.
Tuo käsiä pikkuhiljaa lähemmäksi ja kokeile laittaa kädet yhteen.
Mitä tapahtuu?
Saattaa olla, että tiedostamaton mielesi alkoi juuri tasapainottaa elämääsi.