Rajat on vai rajaton [audioharjoitus]

Yksi keskeinen henkisen hyvinvoinnin mittari on selkeiden ja terveiden rajojen muodostuminen itsen ja muiden välille. Mikäli rajoja ei ole, toisten tunteista tulee meidän tunteitamme ja vastavuoroisesti saatamme myös ulottaa omat tunteemme muihin. Rajattomina murehdimme helposti muiden sanomisiatai vastaavasti luulemme, että meillä on oikeus sanoa toisille mitä loukkaavaa tai kiukkuista tahansa. Joskus meillä on liian tiukat rajat. Tuolloin saatamme vaikuttaa kylmiltä; emme päästä ihmisiä lähellemme emmekä myöskään itse mene toisten lähelle.

Tunnistatko näissä käyttäytymismalleissa itsesi tai jonkun toisen? Aika usein käyttäydymme eri ihmisten seurassa vaihdellen rajojamme.

Terve itsekkyys merkitsee joustavia, sopivia rajoja, joiden ansiosta voimme nauraa itsellemme ja puutteillemme ja jättää myönteisen jäljen maailmaan. Se on kykyä tuntea kaikenlaisia tunteita ja eläytyä toisten tunne-elämään; se on viisautta erottaa todellisuus kuvitelmista ja pystyä silti unelmoimaan ja saavuttamaan tavoitteensa.

Kun rajat ovat kunnossa, muiden tunteet eivät ole meidän tunteitamme eivätkä meidän tunteemme ole muiden tunteita. Tämä tarkoittaa sitä, että pystymme rakastamaan ja näyttämään tunteemme ottaen huomioon ekologian. 

NLP-kielellä ekologia on sitä, että käyttäytymisestämme ei ole haittaa itselle ja muille. 

Seuraavassa harjoituksessa tutkimme, kuinka vahvistaa sopivia rajoja.

Rajat-harjoitus, parin kanssa tai yksin ääneen puhuen

 1. Mene seisomaan lattialle.
  Mieti menneisyyden tilanne, jossa olet osannut pitää rajasi hyvin (paikka A). Ehkä olet osannut loukkaantumatta ottaa kritiikkiä vastaan tai joku on sanonut sinulle jotain muuta kielteistä. Tilanne voi olla myös sellainen, jossa olet osannut sanoa selkeästi ja toista loukkaamatta ”ei” johonkin pyyntöön. Tapahtuma ei ole jäänyt sinua vaivaamaan, vaan olet ehkä kohauttanut välinpitämättömänä harteitasi.

  Muistele tilannetta, jossa rajasi ovat pitäneet hyvin. Mitä näet, kuulet, tunnet täällä? Tähän kohtaan lattiaa ankkuroituu hyvä kokemuksesi rajojen pitämisestä. Astu sen jälkeen pari askelta sivuun, neutraalille alueelle.
 2. Kävele noin viiden askeleen päähän kohdasta A.
  Anna mieleesi tulla siellä toinen tilanne menneisyydestäsi, jossa rajasi eivät pitäneet, ehkä annoit toisen loukata itseäsi tai suostuit vasten tahtoasi toisen pyyntöön (paikka B). Muista tilanne elävästi ja ankkuroi tunnekokemus lattialle tähän kohtaan. Mitä näet, kuulet, tunnet tässä kohtaa?

  Astu neutraalille alueelle.
 3. Astu uudelleen ”rajat eivät pitäneet” –kohtaan (B).
  Kävele sitten yksi askel kerrallaan kohti tilannetta, jolloin rajasi pitivät (A). Havainnoi, mitä näet, kuulet ja tunnet nyt. Mikä ehkä muuttuu?
 4. Kulje askel kerrallaan kohti tilannetta, jossa rajasi pitivät ja pane joka askeleella merkille, miten kokemuksesi muuttuu.
  Kerro parille (tai itsellesi), mitä tapahtuu.
 5. Kun olet tilanteessa, jolloin rajat pitävät, anna tunteen rajojen pitämisestä voimistua ja selkiytyä.
  Voit samalla kuvitella tähän tunnekokemukseen sopivan värin, äänen tai äänettömyyden ympäröivän sinua.
 6. Kulje edellisessä kohdassa vahvistamasi tunne mukanasi askel kerrallaan kohti tilannetta, jolloin rajat eivät pitäneet – ja seuraa miten kokemus muuttuu joka askeleella.
  Miten lopuksi muuttuu tunne, jolloin rajat eivät pitäneet? Tarvittaessa voit hakea rajojen pitämisen tunteen lähtötilanteesta.
 7. Ota rajojen pitämisen tunne mukaan johonkin valitsemaasi tulevaisuuden tilanteeseen.
  Kävele uudelleen lattian kohtaan A, jossa sinulla on ”rajat pitää” –kokemus. Anna kokemuksen jälleen vahvistua ja selkiytyä.
 8. Kuvittele sitten siitä käsin, että menet kokemuksen kanssa tulevaisuuden tilanteeseen, jossa haluat rajojesi pitävän.
  Mitä tapahtuu?