Niukkuudesta kukoistukseen

Mielemme vaeltelee helposti niissä asioissa, jotka koemme elämässämme olevan huonosti. Jos rahaa on vähän, mietimme kuinka saisimme sitä lisää. Jos emme ole tyytyväisiä kumppaniimme, saatamme jatkuvasti pohtia mitä tekisimme huonolle suhteelle. Mikäli työpaikka ahdistaa, on fokuksemme kaikessa siinä, mikä siellä on huonosti. 

NLP:n erottelu- eli motivointityyleistä käytössä on tällöin nk. pois-motivointityyli, joka on ongelmakeskeinen ajattelutapa. Pois-motivoituneena mielemme havaitsee ongelmia lisää. Voisikin sanoa, että tätä ajattelua käyttämällä elämme niukkuuden maailmassa, ajattelu on kaventunutta ja uusia ratkaisuja on vaikea tehdä.

Pois-motivoitumisen vastakohta on kohti-motivoituminen, jossa ajatuksemme ovat niissä asioissa, joita oikeasti haluamme elämäämme lisää. Kaikki lähtee siitä, että on ensin oltava kiitollinen siitä, mitä on. 

Käännekohta niukkuudesta kukoistukseen ja rikkauteen lähtee siitä, kun alamme ajatella, että meillä on esimerkiksi riittävästi rahaa, kumppani on riittävän hyvä ja työpaikkamme riittää. Kun ajattelemme asioiden olevan riittävän hyvin, alkaa kiitollisuus asioita ja ihmisiä kohtaan pikku hiljaa kasvaa ja huomaamme hyviä vaihtoehtoja tulevan koko ajan lisää elämäämme. 

Usein käy myös niin, että kiitollisuuden lisääntyessä rakkaus itseä ja muita kohtaan kasvaa. Voi myös entistä selvemmin havaita, kuinka kaikilla meille tapahtuvilla asioilla on merkityksensä. Kukoistuksen maailmassa emme enää arvuuta, onko jokin tapahtuma hyvä vai huono.

Vaikka välillä putoaisimme niukkuuden maailmaan, voimme nykyhetken kiitollisuutta lisäämällä aina siirtyä takaisin kukoistukseen ja elämän rikkauteen. Ehkä tämä voisi olla elämän mittainen tavoitteemme.

Perjantaiharjoitus

Ota esille kynä ja paperia.

Kirjoita paperille kaikki ne asiat, mistä olet juuri nyt kiitollinen.

Lue tämän jälkeen ääneen, mitä kirjoitit.

Huomaa minkälainen olo sinulle tulee. Mitä mieltä olet elämästäsi nyt?