Vaahtokarkkeja! Nyt vai kohta?

1960-luvulla tutkija Walter Mischel teki noin 4-vuotiailla lapsilla kokeen, jossa tutkittiin tahdonvoimaa. Huoneessa oli kerrallaan yksi lapsi ja Walter. Walter sanoi kullekin lapselle “Poistun huoneesta 15 minuutiksi. Tässä on sinulle vaahtokarkki, jonka voit syödä milloin tahansa. Jos et kuitenkaan ole syönyt sitä, kun palaan takaisin, saat toisen vaahtokarkin”. Osa lapsista söi vaahtokarkin heti, osa odotti Walterin saapumista.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Walter selvitti, mitä kokeessa olleille lapsille kuului. Ne jotka olivat odottaneet varttitunnin toista karkkia, pärjäsivät paremmin koulussa, heillä oli parempi itsetunto ja he olivat sosiaalisesti suositumpia kuin vähemmän tahdonvoimaa omanneet kaverinsa.

Tahdonvoima vaikuttaa olevan erityisen merkittävä päämäärien saavuttamisen kannalta. Se kontrolloi valintojamme ja määrittelee sen, otammeko vaahtokarkin heti vai sitten, kun on vielä parempi hetki.

Tietoisessa mielessä asuvan tahdonvoiman kanssa yhteistyötä tekee tiedostamaton mieli, jossa asuu kaikki se historia ja tieto, joka elämänmittaisen matkamme aikana on tallentunut muistiimme. Spontaani käytöksemme ja intuition kuuntelu tulee tiedostamattoman mielen kautta.

Tarvitsemme tahdonvoimaa erityisesti silloin, kun sisällämme kaksi eri halua taistelee ja meidän on saatava päätös aikaan.

Mielessäni käy välillä ajatus neljännen koiran hankkimisesta. Spontaani mieleni ja sisimpäni sanoo toistuvasti “Se on erinomainen idea”. Ainakin toistaiseksi olen kuunnellut tahdonvoimaani, jonka mielestä koiralaumamme maksimikoko on kolme.

Eilen ajattelin lähteä Salmen ulkoilualueelle lenkkeilemään. Jokin sisälläni sanoi kuitenkin, että on mukavampi jäädä tällä kertaa kotiin. Päätös oli tuolloin ihan hyvä ja olen siihen tyytyväinen. Jos olisin kuunnellut tahdonvoimaani, olisinko sittenkin lähtenyt lenkille? Todennäköisesti kyllä.

Harjoitus
Tarkkaile tänään ajatuksiasi ja havainnoi, teetkö päätöksiä spontaanisti vai tahdonvoimaa käyttäen. Molemmille toimintamalleille on aikansa ja paikkansa.

Ajatusten herättäjänä: 
Tahdonvoiman käyttöohje, Frank Martela
NLP (Neuro-Linguistic Programming)

Food photo created by freepik – www.freepik.com