Mihin uskoa?

Elämässä on iso merkitys sillä, mitä ajattelemme itsestämme ja muista. Ajatuksemme rakentuvat pitkälti uskomuksista, joita pidämme totuuksina. Uskomuksia on erilaisia ja ne voivat olla eteenpäin vieviä, neutraaleja tai rajoittavia. 

Rajoittavat uskomukset ovat haasteellisimpia.  Niiden myötä elämämme täyttyy säännöistä, joita yritämme noudattaa.

Vanhempamme ovat tehokkaasti siirtäneet meihin omia uskomuksiaan, jotka puolestaan ovat saattaneet syntyä jo monta sukupolvea aikaisemmin.

Kun aikoinaan synnyit tähän maailmaan, olit aito, oma itsesi. Viimeistään siinä vaiheessa, kun aloit liikkua, hyvää tarkoittavat vanhemmat ja hoitajat kertoivat kuinka sinun pitää olla. Pian maailma olikin täynnä kieltoja ja ohjeita vaikkapa siihen, mihin et saanut koskea tai mitä missäkin tilanteessa piti tehdä.

Vuosien saatossa kuulit kenties olevasi liian villi, äänekäs, nopea, hidas, tuhma tai ymmärtämätön. Jos sinulle on lapsena toistuvasti sanottu esimerkiksi  “Sinä olet niin hidas”, on tuo sanoma saattanut juurtua tiedostamattomaan mieleesi ja vieläkin uskot sen olevan totta toimimalla aikuisenakin hitaasti. 

Voi myös olla niin, että käyttäydyit tietyllä tavalla miellyttääksesi vanhempia – ja näin loit itse uskomuksen. Minä ainakin koetin lapsena olla mahdollisimman kiltti ja näkymätön, jotten suututtaisi äitiä ja isää. Mielenkiintoista oli, että ehdin noudattaa “Kaikille pitää olla kiltti ja joustava” –toimintatapaa 40 vuoden ajan. Tuon uskomuksen myötä olin lähes palaa loppuun.

NLP-koulutusten yhtenä teemana on rajoittavien uskomusten muuttaminen.  Suurin muutos ihmisten elämässä tapahtuu yleensä silloin, kun he huomaavat käyttäytyvänsä uskomusten mukaisesti ja pääsevät niitä purkamaan. 

Löydät ja tunnistat rajoittavan uskomuksen tarkkailemalla ajatuksiasi ja kuuntelemalla puhettasi. Yksi rajoittavan uskomuksen tunnusmerkeistä on se, että huolimatta jollain tavalla kielteisestä olostasi, huomaat kuitenkin käyttäytyväsi uskomuksen mukaisesti. 

Hyviä hälytyskelloja ovat esimerkiksi seuraavanlaiset ajatukset:

  • Minun on pakko siivota.
  • Meidän täytyy mennä jouluaatoksi appivanhempieni luokse.
  • En saa sanoa vastaan, jotta ihmiset eivät pahastu.
  • Minun on aina tehtävä yksin kaikki kotityöt.
  • On koko ajan oltava iloinen.
  • Minun on uupumatta autettava muita.
  • Ei ole sopivaa tehdä sitä, tätä tai tuota…


Rajoittavien uskomusten purkaminen tuo elämään seesteisyyttä, terveet sisäiset rajat vahvistuvat ja tärkeimmäksi asiaksi tulee oman itsen hyvinvointi. Voimme taas alkaa elää aitoa, oman itsen näköistä elämää. 

Tasapainottelua läpi elämän

NLP on 1970-luvulta lähtien kehittynyt koko ajan ja kehittyy edelleen maailmassa tapahtuvien muutossyklien mukaisesti. Tämä on yksi syy siihen, miksi innostun siitä edelleen jokaikinen päivä.

Annetaan asioiden tapahtua

Laskeuduin kohti valon ja keskikesän juhlaa lukemalla Tommy Hellstenin kirjoittaman Ihmisen näköinen elämä -kirjan. Kirjan innoittamana jaan joitain lukuhetken herättämiä ajatuksia.

Niin hyvää, nyt sen sanotuksi saa

Onnellinen elämä muodostuu egon ja sielun välisestä tasapainosta. NLP-koulutusten aikana etsimme, löydämme ja vahvistamme sisintämme. Mitä paremmin opimme tuntemaan itseämme, sitä helpommaksi elämä muuttuu.