Olen oikeassa vai olenko sittenkään?

Matkustin viikonloppuna bussissa, jossa lähelläni istunut nainen lähes tunnin ajan haukkui kollegaansa vierustoverilleen. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, kuinka typerästi tuo työkaveri oli käyttäytynyt ja miten naurettavat mielipiteet tällä ylipäätään oli.

NLP:n perustana on joukko taustaoletuksia, joiden ajatellaan olevan koko ajan totta. Yksi tällainen on, että maailma ja maailmankuva ovat eri asioita.

Jokaisella meistä on oma maailmankuvamme, jonka kautta havainnoimme ja tulkitsemme tapahtuvia asioita. Kun aistimme maailmaa ympärillämme, aistimukset yhdistyvät mielessä oleviin uskomuksiin ja oletuksiin siitä, mitä pidämme totena. Teemme asioista tulkintoja, jotka toistamme joko ajatuksena tai sanomme ääneen jollekin toiselle.

Koska tulkinnat maailmasta ovat erilaisia, maailma on täynnä erilaisia mielipiteitä. Vaikka jokainen mielipide on totta ihmiselle itselleen, se ei useinkaan ole sitä muille.

Bussissa olleella naisella oli omat mielipiteensä ja niin hänellä saakin olla. Hän ei kuitenkaan arvostanut työkaveriaan, vaan vahvisti negatiivista tunnekokemusta hänestä ja syytti tätä omasta huonosta olostaan. Ja kuitenkin jokainen on itse vastuussa tulkinnoistaan, ajatuksistaan ja omista tunnetiloistaan.

NLP-koulutus on lempeä ympäristö harjoitella maailmankuvien hyväksymistä ja ymmärtämistä, sillä siellä kaikki ovat 100 %:sti oikeassa koko ajan. Ei ole oikeaa eikä väärää. Jokainen saa olla erilainen ja tulkita tapahtumia omalla tavallaan. Maailmankuva-ajattelu vaatii harjoittelua, jotta se menee luihin ja ytimiin. Kun näin jossain kohtaa käy, on ymmärrys muiden erilaisuudesta koko ajan läsnä.

Yhtäkkiä saattaa tapahtua niin, että ärsyttävät ihmiset ympäriltämme katoavat ja elämästä tulee helpompaa.

NLP-mahdollisuuksia vuonna 2020

NLP Practitioner 2.0 – kasvokkain ja verkossa
NLP Practitioner –kesäkurssi
NLP Master Practitioner
NLP Pre-Trainer
NLP Trainer


Ihmeiden aika on nyt

Anu Vihonen, Senior NLP Trainer & Coach
27.11.2018
Yhteys omaan itseen on kaiken perusta. Sisin, sielu, aito itse on meissä se, joka pohjimmiltamme olemme. Se tietää, mitä oikeasti haluamme ja mikä on meille parhaaksi.
Lue seuraavaksi >>


Oleellisinta on kaiken hyväksyminen

Anu Vihonen, Senior NLP Trainer & Coach
14.1.2020
Monella on menneisyydessä asioita, joiden olisimme toivoneet tapahtuneen toisin. Haluamme unohtaa menneitä, kadumme tai häpeämme tekemisiämme. Saatamme olla katkeria tai jääneet syyttämään ja vihaamaan ihmisiä, jotka tulkintamme mukaan ovat kohdelleet…
Lue seuraavaksi >>


Vaahtokarkkeja! Nyt vai kohta?

Anu Vihonen, Senior NLP Trainer & Coach
18.7.2019
1960-luvulla tutkija Walter Mischel teki noin 4-vuotiailla lapsilla kokeen, jossa tutkittiin tahdonvoimaa. Huoneessa oli kerrallaan yksi lapsi ja Walter. Walter sanoi kullekin lapselle “Poistun huoneesta 15 minuutiksi. Tässä on sinulle…
Lue seuraavaksi >>