Annetaan tunteiden tulla ja mennä

Tunteet ovat olemassa ja kuitenkaan eivät ole. Luomme ne itse ja pystymme halutessamme vaikuttamaan tunteisiin.

Meillä on mielessämme jokin menneisyyden, nykyisyyden tai tulevaisuuden asia. Kun ajatuksemme keskittyvät tuohon asiaan, koemme tunteita. Mitä enemmän asiaa ajattelemme, sitä vahvemmaksi tunnekokemus tulee.

NLP:ssä ajatellaan, että se kasvaa mihin huomio kiinnittyy.

NLP:ssä ajatellaan myös, että tunteilla on tietty muoto ja rakenne. Kun alamme havainnoida missä tunteemme sijaitsevat, voimme alkaa niitä muuttamaan. Muuttamalla tunteen ulkonäköä, materiaalia (visuaalisuus), liikettä (kinesteettisyys) tai ääntä (auditiivisuus), muuttuu tunnekokemus.

Kun tutustuin NLP:hen lähes 20 vuotta sitten, tietoinen mieleni sanoi “Tuossa ei ole mitään järkeä!”. Tietoisesti ajatellen ei siinä olekaan mitään järkeä – ja se juuri tekee NLP:stä vaikuttavaa. Oivalsin tämän siinä vaiheessa, kun aloin tehdä NLP-harjoituksia.

Harjoituksissa vaiennamme tietoisen mielen eli järjen äänen ja annamme tiedostamattoman mielen ratkaista tunteisiin liittyviä asioita puolestamme.

Jos haluat, kokeile seuraavaa harjoitusta. Mikäli sinulla on mahdollisuus, pyydä ystävääsi tekemään harjoitus kanssasi. Tällöin hän kysyy kysymykset ja voit itse keskittyä vastaamiseen.

Tunnekokemuksen muuttaminen

  • Anna mieleesi tulla jokin asia (tunne), joka jollain tavalla sinua vaivaa.
  • Jos sinun olisi mahdollista tietää, niin missä päin se mielikuvana sijaitsee? Se voi olla sisälläsi, kiinni sinussa, jossain ympärilläsi tai lähelläsi.
  • Minkä muotoinen tuo asia on? Minkä värinen se on?
  • Mitä materiaalia asia on?
  • Liikkuuko se vai onko se paikallaan?
  • Onko asiassa ääni vai äänettömyys?


Harjoitusta jatkaessasi kuuntele ekologiaa ja tee muutokset ainoastaan siinä tapauksessa, että aidosti niin haluat tehdä. Usein yksikin muutos mielikuvassa alkaa muuttaa tunnekokemusta. Saattaa esimerkiksi olla niin, että kun tunne pienenee ja/tai menee kauemmaksi, kokemus muuttuu ja olo helpottuu.

  • Aletaan muuttaa mielikuvaa. Voiko asian muotoa muuttaa? Entä väriä?
  • Voiko sen materiaalia muuttaa?
  • Onko mahdollista pysäyttää se? Jos se on paikallaan, voiko sen laittaa liikkeelle?
  • Voiko äänen vaientaa tai vaihtoehtoisesti laittaa siihen jokin ääni?
  • Voiko sen ympärille laittaa taulun raamit?
  • Minkälainen olotila on nyt?


Jos mikään ei muuttunut, sekin on ihan ok. Siinä tapauksessa saattaa olla, että otit käsittelyyn liian suuren asia, jolla vielä on hyvä tarkoitus olla olemassa.

On kuitenkin levollista tiedostaa, että voimme hyvin tuntea kaikenlaisia tunteita eikä niitä tarvitse estää tulemasta. Voimme havainnoida niitä ja ehkä todeta “Mielenkiintoinen tunne tämäkin”.

Oleellista on se, että halutessamme voimme aina muuttaa kielteiseksi kokemaamme tunnetilaa toisenlaiseksi.

Kun havainnoimme ja sopivalla tavalla hallitsemme omia tunteitamme on helpompi olla kuin jos olemme koko ajan tunteiden vieminä.

Annetaan tunteiden tulla ja mennä.

Siirtyminen uuteen

Meneillään olevan maailmantilanteen myötä moni meistä on siirtymässä uudenlaisiin rakenteisiin, joissa asiat eivät välttämättä ole enää niin kuin ennen. Uudenlaiset rakenteet tarkoittavat niin yhteiskunnallisia muutoksia kuin ihmisten päänsisäisten ajattelumallien päivittämistä.…

Hyvää ilmapiiriä NLP:n äärellä

Rakastan viikonloppuja. Rakastan varsinkin niitä viikonloppuja, jolloin ohjaan NLP-koulutuksia ja vietän aikaa kurssilaisten kanssa. Vaikka ihmiset vaihtuvat, niin jollain lailla koulutuksissa on lähes aina samankaltainen tunnelma, innostunut odotus ja yhdessäolon…

Tasapainottelua läpi elämän

NLP on 1970-luvulta lähtien kehittynyt koko ajan ja kehittyy edelleen maailmassa tapahtuvien muutossyklien mukaisesti. Tämä on yksi syy siihen, miksi innostun siitä edelleen jokaikinen päivä.