Elämänmittaisen tehtävän äärellä

Mielessämme on kaksi puolta, sielu ja ego

Sielua ohjaa rakkaus niin itseä kuin muita kohtaan. Se tietää, mitä sisimmässä haluamme ja mitä kohti edetä. Sielu ei takerru, vaan se ymmärtää laajemman kokonaisuuden, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Koska se toimii rakkaudesta käsin, ei ole oikeaa eikä väärää. Yhteys itseen eli sieluun mahdollistaa sen, että voimme olla aidosti yhteydessä myös muihin. Sielussa asuu luottamus siihen, että kaikki on hyvin.

Ego on muiden odotusten meihin rakentama puoli, jossa usein elämme rajoittavien uskomusten mukaisesti. Sen myötä olemme rakentaneet itsellemme erilaisia rooleja. Se on tuo meille kunnianhimon, jonka avulla saamme asioita etenemään. Ego auttaa meitä reagoimaan vaaroihin ja sitä kuitenkin ohjaa pelko. Egon myötä takerrumme ajatuksiimme ja kaikkeen siihen, mitä olemme saavuttaneet.

Ego on hyvä renki, mutta huono isäntä

Itse elin egon ohjaamana 40 vuotta ja siksi tunnen aika hyvin, miten se minulla toimii. Pahimmillaan  ainoa tavoitteeni oli edetä uralla, matkustaa ja ansaita paljon rahaa. Ego oli tuttu ja turvallinen, koska sen myötä sain selvät säännöt siitä, kuinka elää. Lapsilla ja aviomiehellä oli tuolloin toissijainen merkitys.

Ehdottomasti ego on myös hyödyllinen, sillä sen avulla saan edelleenkin asioita aikaiseksi ja pystyn tarvittaessa olemaan hyvinkin jämäkkä niin itselleni kuin muille.

Yhä edelleen saatan kuitenkin huomata miten helposti ego saa minussa ylivallan. Siksipä olen ottanut elämänmittaiseksi tehtäväkseni jatkuvasti vahvistaa yhteyttä sieluun.

Tasapainoiseen elämään tarvitsemme niin sielua kuin egoa. Oleellista on, että ohjauspiste on aina sielussa. Kaiken toiminnan on lähdettävä sisimmästä käsin ja näin ego on sielun palveluksessa.

Mistä sitten tietää, kumpi puoli ohjaa elämää? Tarkkaile olotilaasi ja havainnoi ohjaako sinua rakkaus vai pelko. Siitä sen tietää.

NLP-harjoitus, jolla voi vahvistaa yhteyttä itseen

  • Varaa itsellesi rauhallinen paikka; istu selkä suorassa, jalat lattiaa tai maata vasten.
  • Hengitä muutaman kerran syvään.
  • Missä kohtaa koet, että sisimpäsi sijaitsee? Se voi olla esimerkiksi rintakehässä tai muualla kehossasi.
  • Kuvittele kuinka sisimpäsi säteilee rakkautta, rauhaa ja luottamusta.
  • Jatka hengittämistä ja huomaa, kuinka rakkaus, rauha ja luottamus vahvistuu.
  • Jatka riittävän pitkään ja huomaa, kuinka kehosi entisestään rentoutuu.
  • Kun keho rentoutuu, myös mieli rauhoittuu. Voit olla läsnä tässä hetkessä.
  • Jos tällä tunteella olisi jokin väri tai värittömyys, mikä se olisi? Anna tuon värin tai värittömyyden ympäröidä sinut ihan kokonaan.


Kun haluat vahvistaa yhteyttä itseesi, harjoita sitä joka päivä sinulle sopivalla tavalla. Vain siten pelko pysyy poissa ja rakkaus paikoillaan.

Voi hyvin, olet tärkeä!

Elämänmittaisen tehtävän äärellä

Mielessämme on kaksi puolta, sielu ja ego. Sielua ohjaa rakkaus niin itseä kuin muita kohtaan. Se tietää, mitä sisimmässä haluamme ja mitä kohti edetä. Sielu ei takerru, vaan se ymmärtää…

Nurinkurinen lomailu

Moni meistä viettää siis suurimman osan elämästään kuormituksessa ja kiireessä odottaen seuraavaa lomaa. Loman alussa menee yli viikko ennen kuin alamme toipua työstä. Loman lopulla ahdistumme, kun ajattelemme odottavaa työmäärää.