Naamion takaa

Elokuun puolivälissä osallistuin tilaisuuteen, jossa meille kaikille mukana olijoille jaettiin kasvomaskit ja edellytettiin niiden käyttöä. Koska en juurikaan ole viime viikkoina liikkunut julkisilla liikennevälineillä, oli kokemus minulle uusi, erikoinen ja samanaikaisesti jollain tavalla kovin tuttu.

Syksyllä 2019 järjestämällämme NLP Trainer –kurssilla vieraili ranskalainen NLP-luennoitsija ja mallittamisen ammattilainen Olivier Corchia (Groupe Pace, The Persona Masks´ Method). Hän tutustutti meidät naamioiden maailmaan.

Olivierin naamiot edustivat arkkityyppejä, jotka toivat esiin sisimmissämme olevat tunteet ja tuntemukset. Kun havainnoimme maailmaa naamioiden takaa, saimme käyttöömme eri arkkityyppien ikiaikaisia viisauksia.

Olivierin arkkityyppinaamiot

Eräs naamio sai minussa aikaan älytöntä hosumista ja tarpeen miellyttää muita. Ymmärsin, että se muistutti minua siitä, kuinka helposti vanhat stressitilanteiden käyttäytymismallit yhä olivat olemassa. Olin koettanut peittää itsessäni helposti käynnistyvää stressiä ja piilottamani puoli nyt arkkityypin kautta pilkahti esiin mielen sopukoista.

Harlekin-naamio puolestaan toi esiin muistikuvan siitä, että syvällä sisälläni asuu klovni. Tuon kokemuksen jälkeen olen taas muistanut tuoda valmennuksiini enemmän leikkiä, huumoria, iloa ja naurua.

Vaikka nyt elokuussa käyttämäni naamio eli kasvomaski oli hyvin erilainen kuin Olivierin naamiot, siinä oli jotain yhteistä. Sain yhteyden siihen tiedostamattomaan itseen, jolta sain tietoa sisimmästäni.

Huomasin vetäytyväni pois ryhmän luota, en halunnut katsoa ketään silmiin enkä varsinkaan sanoa kenellekään mitään.  Näin näyttivät muutkin tekevän. Katselin pälyillen tilannetta ulkopuolisen silmin enkä myöskään tuntenut olevani kukaan. Ajatukset harhailivat menneisyyden ja tulevaisuuden välillä.

Kun en kokenut yhteyttä muihin, lähdin tilaisuuden päätyttyä nopeasti kadulle puhumatta kenellekään. Mahdoinko samalla kadottaa yhteyden itseeni vai oliko se muutoin ollut hukassa tuolla hetkellä? Kokemus oli joka tapauksessa varsin outo ja samalla hyvin mielenkiintoinen.

Nyt huomaan, että  tämä taitaakin olla kasvun paikka. Kokemus oli mainio, sillä nyt voin taas tutkia itseäni ja sitä, mitä tiedostamattomassa mielessäni tämän asian tiimoilta tapahtuu.

Jokainen kokee kasvomaskit ja niiden mahdollisen käytön omalla tavallaan ja se on varmasti monelle ihan hyvä tuntemus. Näin pitääkin olla, sillä tulkitsemme maailmaa omista maailmankuvistamme käsin ja siksi  kaikkien kokemukset ovat 100 %:sti totta koko ajan.

Ajattelen niin, että käytämme sitten maskeja tai emme, tärkeintä itsemme kannalta on

  • vahvistaa yhteyttä itseen ja sitä kautta muihin,
  • antaa rakkauden täyttää ajatuksemme,
  • saada silmät nauramaan ja
  • ottaa tarvittaessa käyttöön klovnimaista arkkityyppienergiaa.

Ei tämä elämä niin vakavaa ole, eikä varsinkaan näinä aikoina.

Uuden edessä – NLP-opas sisäiseen kasvuun -kirja on nyt saatavilla

Tasapainottelua läpi elämän

NLP on 1970-luvulta lähtien kehittynyt koko ajan ja kehittyy edelleen maailmassa tapahtuvien muutossyklien mukaisesti. Tämä on yksi syy siihen, miksi innostun siitä edelleen jokaikinen päivä.

Kutkuttava kokemus

Jokaista tekemäämme valintaa ja päätöstä ohjaavat arvot ja uskomukset. Ne luovat maailmamme ja todellisuutemme. Silloin kun joku asia jumittaa mieltä, on uskomusten uudeksi ajatteleminen usein toimiva ratkaisu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *