Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Kohtaaminen antaa enemmän

Posted by admin at 15.00 aika 24.5.2017

Jaa:


Anu Vihonen, NLP Trainer & Coach


Kohtaaminen antaa enemmän

Jos sanaa vuorovaikutus ei olisi, mitä tulisi sen tilalle? Omassa maailmankuvassani sana vuorovaikutus voitaisiin korvata sanalla kohtaaminen.

Kun ajatellaan vuorovaikutustilannetta, siinä toinen sanoo jotain, johon toinen vastaa. Moni tilanne voi olla jollain tavalla ennalta opittu tai aavistettavissa. Tiedämme, että kuuntelu on tärkeää ja kuitenkin pyrimme ehkä nopeasti tuomaan keskusteluun oman näkökantamme. Tilanne saatetaan viedä läpi ilman, että välttämättä ollaan läsnä toisen kanssa. Mitä kiireisimpiä olemme, sitä suorituskeskeisempiä vuorovaikutustilanteet ovat. Odotamme nopeita päätöksiä asioiden etenemiseksi sekä itseltämme että muilta.

Kohtaaminen on jotain enemmän kuin vuorovaikutus. Kohtaamisessa fokus on 100 %:sti toisessa. Kumpikin on läsnä omassa itsessään ja hyväksyy toisen maailmankuvan. Siinä kysytään ja kuunnellaan. Valmiita vastauksia ei välttämättä ole, vaan ne muodostuvat itsekseen tilanteessa. Voi olla, että vastauksia ei heti edes tulekaan, sillä hyvässä kohtaamisessa uskotaan viiveeseen ja siihen, että kaikki tapahtuu ajallaan. Parhaimmillaan kohtaamisessa ajantaju häviää ja kaksi ihmistä saattavat ikäänkuin sulautua yhteiseen asiaan.

"...kohtaaminen on yksimielisyyteen pääsemistä."

NLP Master Practitioner –koulutusten osanottajat ovat tänä keväänä mallittaneet taitavien henkilöiden hiljaista tietoa (tacit knowledge). Mallituksissa mallitettava tulee tietoiseksi taidoistaan, mallittaja oppii uuden ajattelutavan/taidon ja koko NLP Master –ryhmä oppii uuden taidon, kun mallittaja kertoo tästä ryhmälle. Yhdessäoppimista parhaimmillaan!

Olemme tähän mennessä kuulleet mm. kuinka ajattelee taitava myyjä ja asiakasuhteen ylläpitäjä, joustava ajattelija, luova henkilö, taitava tinkijä, taiteilija, koiraurheilun harrastaja, Excel-taitaja ja arvostava vuorovaikuttaja.

Kaikissa esitetyissä mallituksissa on huomioni kiinnittynyt siihen, että mallitetut henkilöt ovat siirtyneet vuorovaikutuksesta johonkin, joka on paljon, paljon enemmän. Se on kohtaamista niin itsen kuin muiden kanssa. Mallitettujen henkilöiden ajattelussa ovat toistuneet mm. seuraavanlaiset asiat: kiireettömyys, ajan katoaminen, täydellinen keskittyminen tilanteeseen, tieto onnistuneesta lopputuloksesta jo etukäteen, flow-tila, siinä hetkessä eläminen, yhdessä saadaan enemmän –ajattelu. Monessa mallituksessa tuli esiin, kuinka taidon omaava henkilö on ikäänkuin “kuplassa”, jolloin mikään eikä kukaan pääse häiritsemään tilannetta.

Synonyymisanakirjassa sanotaan, että kohtaaminen on yksimielisyyteen pääsemistä. Voimme olla yksimielisiä, vaikka olemme eri mieltä. Se on hyväksyvää ja arvostavaa kohtaamista.


Seuraavat NLP-valmennukset Helsingissä:

NLP Practitioner 25.8.2017 – 21.1.2018
NLP Master Practitioner 1.9.2017 – 14.1.2018
Sytytä tiimisi! –esimiesvalmennus 19. – 20.9.

Valmennukset pidetään Helsingin keskustassa.
Valmentajana NLP Trainer, NLP-kouluttaja Anu Vihonen.

Opiskele verkossa, aloita milloin tahansa
Sytytä tiimisi! –verkkovalmennus