Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Koirat haukkuu ja karavaani kulkee…

Posted by admin at 18.20 aika 18.8.2017

Jaa:


Pertti Vihonen, NLP Practitioner


Karavaani kulkee

"Alussa olivat suo, kuokka — ja Jussi”. Näillä sanoilla alkaa Väinö Linnan kirjoittama Täällä Pohjantähden alla -trilogia. Se on teos, joka kertoo yhden suvun elämän kautta yhteiskunnan muutokset tavallisen ihmisen kannalta.

Kirjan alussa pappilassa vuosimiehenä oleva Jussi Koskela pyytää rovastilta luvan perustaa torppa pappilan alueella olevalle suolle. Koskela on ahkera ja taitava suomalainen työmies, joka ei pelkää tarttua työhön. Hän perkaa suon, pystyttää torpan ja rakentaa itselleen sekä vaimolleen Almalle kodin. Kun vielä rovastikin saa kateutensa voitettua ja lupaa Jussille kohtuullisen vuokran torpasta, alkaa elämä Koskelassa soljua eteenpäin omalla painollaan.

Kunnes koittaa päivä, että rovastista jättää aika ja pappilaan muuttaa uusi isäntä ja rouva. Kun pappilan pariskunta on vieraillut Jussin tilalla, on rovastin rouva sitä mieltä, että Koskela ansaitsee liikaa ja torpan vuokraa pitää korottaa. Rovastin rouvan mieleen hiipii kateus.

Jari Sarasvuo on joskus luonnehtinut, että kateus on kiimaakin kovempi tunnetila. Ja kun tunteet syntyvät ajatuksista, on meidän täysin mahdollista itse vaikuttaa tähän kokemukseen. Yleensä ajatellaan kateuden olevan itsellemme haitallista ja sen ei tarvitse olla.

Olen itse ollut elämäni aikana useasti kateellinen ja tiedän olleeni myös kadehdittu. Kumpikin tunne on tehnyt kipeää. On ollut aikoja, jolloin aktiivisesti seurasin mm. julkaistavia verotietoja. Jälkeenpäin olen ymmärtänyt oppineeni tavan jo varhain lapsuudessani. Muistan hyvin, miten kotiimme ostettiin Rautakirja-kioskilta painettu verokalenteri. Opin myös miten kuuluu käyttäytyä, jos huomaa naapurin laiskan vätyksen tienaavan enemmän kuin mitä hän mielestäni ansaitsisi. Seurasin myös yrittäjätaipaleeni alkuaikoina kiihkeästi kollegoiden tilinpäätöstietoja, vain saadakseni taas hetkeksi hyvän syyn kieriskellä itsesäälin ja vitutuksen välimaastossa.

Jossain vaiheessa oivalsin, että kateuteen jämähtäminen ei edistä omia pyrkimyksiäni. Naapurin tulot tai kilpailijan onnistuminen ei ole minulta pois, päinvastoin. Tämä ajatus vei fokukseni itselleni oikeisiin asioihin ja vapautti minut myös aidosti iloitsemaan muiden puolesta.

Sanonta “Koirat haukkuu ja karavaani kulkee” tarkoittaa jotain sellaista, että ei pidä välittää häiriöistä, vaan jatkaa valitsemallaan tiellä. Itselläni on sellainen unelma, jossa annetaan kaikkien koirien haukkua ja viedään yhdessä ainutlaatuista osaamistamme eteenpäin. Ja jelpataan kavereita kanssa.


Seuraavat NEWAYn  NLP-koulutukset:

NLP Practitioner 12.10.2018 – 7.4.2019 
NLP Master Practitioner 20.9.2019 – 8.3.2020
NLP Pre-Trainer 23.2. – 5.5.2019 
NLP Trainer 16.3.2019 – 12.1.2020
Valmentajan toolkit 8. - 9.12.2018
NLP-harkat
• Aikamatka itseen 24.11.
• Sankarin matka 25.11.

NLP-koulu -verkkovalmennus