Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Mikä ihmeen Ampelmann?

Posted by admin at 11.30 aika 3.7.2017

Jaa:


Anu Vihonen, NLP Trainer & Coach


Kohtaaminen antaa enemmän

Berliini kesäkuussa, takana lukemattomia tunteja kävelyä. Edessäni on Ampelmann in Berlin -kauppa ja huomaan astuvani sinne sisään. Kauppa vaikuttaa jollain tavalla tutulta, vaan mikä putiikki tämä on? Täynnä laadukkaita vaatteita, kodintekstiilejä ja esineitä, joissa jokaisessa on joko punainen tai vihreä piirretty ihmishahmo. Erikoista enkä ymmärrä kaupan tarkoitusta. Käynti kaupassa jää kuitenkin vakuuttavalla tavalla mieleen.

Jatkamme kävelyä ja aina silloin tällöin pysähdymme liikennevaloihin. Äkkiä huomaan liikennevaloissa olevien pysähdy- tai kävelehahmojen olevan täsmälleen samoja kuin kaupassa myynnissä olleissa tuotteissa. Tiedostamaton mieleni oli jo pitkään rekisteröinyt liikennevaloukkeleiden muodon – ja todennäköisesti juuri siitä syystä Ampelmann-kaupan tuotteet vaikuttivat kovin tutuilta. Ensimmäisenä mieleeni tulee se, kuinka nerokasta on edistää bisnestä tällä tavoin, kun jokainen liikennevalo muistuttaa Ampelmann in Berlin –kaupasta.

Asiaa hieman tutkittuani liikennevaloukkelin historia avautuu enemmän. Ampelmann-hahmon suunnitteli vuonna 1961 Saksan demokraattisen tasavallan liikennepsykologi, joka halusi hahmon vetoavan erityisesti lasten liikennekäyttäytymiseen. Sittemmin liikennevaloja on koetettu standardisoida ja länsimaistaa. Se ei kuitenkaan ole onnistunut, sillä kansanliikkeen myötä hahmo on noussut nostalgiseen kulttimaineeseen ja nyt se on levinnyt myös joihinkin länsisaksalaisiin kaupunginosiin. Liikennevaloukkeli onkin nerokas keino vahvistaa kaupungin identiteettiä niin tietoisella kuin tiedostamattomalla tasolla.

Tiedostamattomassa mielessämme on eräiden tutkimusten mukaan n. 68000 ajatusta, havainnointia ja päätöksentekoa päivän mittaan. Tietoisella tasolla pystymme kiinnittämään huomion vain noin viiteen asiaan kerrallaan. Mitä kaikkea tiedostamaton mielemme tälläkin hetkellä havainnoi ympäristöstämme ja yhteiskunnastamme?

Mielenkiintoista.


Seuraavat NEWAYn  NLP-koulutukset:

NLP Practitioner 12.10.2018 – 7.4.2019 
NLP Master Practitioner 20.9.2019 – 8.3.2020
NLP Pre-Trainer 23.2. – 5.5.2019 
NLP Trainer 16.3.2019 – 12.1.2020
Valmentajan toolkit 8. - 9.12.2018
NLP-harkat
• Aikamatka itseen 24.11.
• Sankarin matka 25.11.

NLP-koulu -verkkovalmennus