Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Paskanpuhuminen on ja ei ole totta

Posted by admin at 22.00 aika 27.9.2017

Jaa:


Anu Vihonen, NLP Trainer & Coach


Paskanpuhuminen

Monen ihmisen energia vaikuttaa menevän siihen, että he pitävät kiinni mielipiteistään ja koettavat vakuuttaa muille olevansa oikeassa.

Minusta ja monesta muusta tuntemastani ihmisestä liikkuu tälläkin hetkellä kaikenlaisia tarinoita, jotka ovat muiden muodostamia totuuksia; totta siis tarinoiden kertojille. On mielenkiintoista havainnoida, kuinka tapahtuneet asiat muuttuvat, kun niistä puhutaan eteenpäin.

Meillä kaikilla on maailmankuvamme eli oma käsityksemme todellisuudesta. Sen perusta on pitkälti muodostunut lapsuudessamme, jolloin lähiympäristöstä imimme itseemme uskomuksia, ajatuksia ja arvoja – ja joiden vieläkin ajattelemme olevan totta.

Aikuisina havainnoimme meille tapahtuvia asioita ikäänkuin filtterien kautta. Ensin aistikanavillamme vastaanotamme tietoa, josta osa suodattuu mm. sen mukaan mikä aisteistamme meillä on vahvimpana. Sen jälkeen tietoon sekoittuu historiamme, koulutuksemme ja kokemuksemme. Tämän jälkeen muodostamme käsityksen jostain asiasta ja sanomme sen ääneen “totuutena”.

Älä usko lauluihin, ne tekee susta haaveilijan
Ne voi saada sut kaivelemaan asioita,
Joilta mielesi koittaa sua suojella
Niil on taipumus sotkee kaikki ajatukset ja jättää kaaokseen
- Apulanta: Valot pimeyksien reunoilla

Harjoitus

Päätä heti aamulla, että tänään hyväksyt jokaisen kohtaamasi ihmisen maailmankuvan. Kuka tahansa eteesi tuleekin, ajattele, että kyseisen ihmisen ajatukset ovat hänelle totta. Sinun ei suinkaan tarvitse olla samaa mieltä hänen kanssaan, ole ainoastaan samaa mieltä siitä, että toinen puhuu omista mielipiteistään.

Toisen sanomisilla, mielipiteillä ja teoilla ei tämän harjoituksen aikana ole sinulle mitään merkitystä. Älä mene mukaan toisen keskusteluun äläkä kommentoi. Nyökytä vain päätäsi ja sano vaikkapa “Aivan." Tällä toteamuksella hyväksyt toisen maailmankuvan ja annat hänen olla omaa mieltään kertomistaan asioista.

Kokemus saattaa olla mielenkiintoinen niin sinun kuin toisen kannalta.

Harjoittelemalla tietoisesti muiden maailmankuvien hyväksyntää oma katsantokanta lavenee. Ei tarvitse enää olla oikeassa. Ei myöskään tarvitse olla kovin vakaasti jotain mieltä, sillä tilanteet, ihmiset ja asiat muuttuvat aivan koko ajan. Elämä yksinkertaistuu ja tasapainottuu.

Jos joku puhuu mielestäsi paskaa, anna puhua. Näkökanta tulee tämän ihmisen omasta maailmankuvasta ja se on ihan ok.


Seuraavat NEWAYn  NLP-koulutukset:

NLP Practitioner 12.10.2018 – 7.4.2019 
NLP Master Practitioner 20.9.2019 – 8.3.2020
NLP Pre-Trainer 23.2. – 5.5.2019 
NLP Trainer 16.3.2019 – 12.1.2020
Valmentajan toolkit 8. - 9.12.2018
NLP-harkat
• Aikamatka itseen 24.11.
• Sankarin matka 25.11.

NLP-koulu -verkkovalmennus  


Yhä useampi NLP-koulutuksiin osallistuva haluaa vastauksen kysymyksiin “Kuka olen? Millainen haluan olla? Mikä on elämäntehtäväni?”. Suuria kysymyksiä – ja kuitenkin ne kuvaavat hyvin tätä päivää. Arki on yhä hektisempää, saatamme olla kiinnittyneitä työhön tai sosiaaliseen mediaan - ja meihin pyritään koko ajan vaikuttamaan esimerkiksi sähköisten viestintävälineiden kautta. Ei ihme, että moni meistä tuntuu kadottaneen identiteettinsä tai ainakin hukkaa sen ajoittain.