Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Pidä huolta ajastasi

Posted by admin at 22.15 aika 8.8.2017

Jaa:


Anu Vihonen, NLP Trainer & Coach


Pidä huolta ajastasi

Muistan hyvin, kun vuonna 1983 menin ensimmäisen kerran töihin Hewlett-Packardille. Maailma oli tuolloin kovin erilainen kuin mitä se on tänä päivänä. Tuolloin käytössäni oli kirjoituskone; yhteydet asiakkaisiin ja kumppaneihin hoidettiin joko kirjeitse tai puhelimitse lankapuhelimella. Kun jostain asiasta piti saada kirjallinen dokumentti, lähetimme postitse kirjeen ja odotimme saavamme siihen vastauksen. Yhden asian hoitamiseen kirjeitse saattoi kulua viikonkin verran. Äärimmäisen kiireellisissä tapauksissa käytimme telexiä (kaukokirjoitin), joka toki edellytti, että vastaanottajalla sattui olemaan telex käytössään. Kaikki tuntui soljuvan eteenpäin juuri sopivaa vauhtia. Niin sisäisten kuin ulkoisten asiakkaiden palvelu sujui leppoisasti. Lomat olivat lomia, sillä yhteyttä lomallaolijaan ei useimmiten saatu – eikä sitä yritettykään tehdä.

Tultaessa 2000-luvulle HP:llä oli jo aivan toisenlainen työtahti. Sähköposteja tuli päivittäin useita kymmeniä, kaikilla oli matkapuhelimet ja kannettavat tietokoneet. Yhtäkkiä huomasin, että olin töissä aivan koko ajan ja kovin stressaantunut. Toki näin jälkikäteen ymmärrän, että olin itse aiheuttanut tilanteen olemalla tavoitettavissa lähes yötäpäivää mukaanlukien lomat.

Ainainen saavutettavuus on aiheuttanut monelle aivan uudenlaisen tilanteen, jossa tehtävänämme on itse pitää huolta informaation määrästä ja omasta jaksamisestamme. Vaikka työ ja netissä tapahtuvat asiat olisivat kuinka mielenkiintoisia hyvänsä, aivomme tarvitsevat myös lepoa informaatiotulvan vastapainoksi.

Aikakäsityksiä on monenlaisia ja viimeisten vuosikymmenten aikana olemme siirtyneet yhä enemmän syklisestä aikakäsityksestä lineaariseen. 50 - 100 vuotta sitten maatalous- tai teollisuusyhteiskunnassa oli useimmiten vallitsevana syklinen aikakäsitys. Tuolloin tiedettiin mitä seuraavaksi tapahtui; vuodenajat ja niihin liittyvät askareet seurasivat toisiaan. Tehtaissa työ- ja vapaa-aika olivat selvästi erotetut toisistaan. Ulkopuolisesta maailmasta saatiin tietoa rajoitetusti ja viiveellä.

Tällä hetkellä mielemme hahmottaa useimmiten aikaa lineaarisen aikakäsityksen mukaisesti. Tässä aikakäsityksessä jossainpäin suhteessa meihin itseemme on menneisyys, nyt-hetki ja tulevaisuus. Meille tapahtuvat asiat tupsahtavat lineaarisesti eteemme usein ennalta-arvaamattomasti. Emme useinkaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Minäaika (MeTime) on töissä sitä aikaa, jolloin ymmärrämme työtehtäviemme tärkeyden, olemme motivoituneita siitä, mitä teemme - ja käytössämme on riittävästi resursseja. Jos minäaikaa ei töissä ole tarpeeksi, ihmiset haluavat sitä olevan vapaa-aikanaan. Haasteena on, jos minäaikaa töissä on vähän ja työpäivät venyvät kohtuuttoman pitkiksi. Minäaikaa ei näin ollen ehkä ole vapaa-ajallakaan. Tällöin ihminen on vaarassa uupua.

Aikakäsitys on meidän jokaisen päänsisäinen asia. Niin työhön liittyvää kuin arkeen liittyvää tietoa tulee niin paljon, että tärkein tehtävämme on pitää oma mielemme tasapainossa ja vahvistaa sitä vastaanottamaan ennakoimattoman tulevaisuuden. Emme voi vaikuttaa siihen, mitä ympärillämme tapahtuu. Voimme kuitenkin aina vaikuttaa siihen, kuinka suhtaudumme meille tapahtuviin yllätyksellisiin asioihin. Samalla meidän on hyvä tietoisesti pitää taukoa alati tulvivasta informaatiosta ja näin aivoillamme on mahdollisuus levätä.

Tasapainoisella mielellä ja sopivasti levänneillä aivoilla pidät huolta omasta jaksamisestasi. Ja kun sinä voit hyvin, niin myös sisäiset ja ulkoiset asiakaskohtaamiset sujuvat hyvin.

Kuinka sinä pidät huolta ajastasi?

Blogi on julkaistu 9.11.2015 ja muokattu 8.8.2017


Seuraavat NEWAYn  NLP-koulutukset:

NLP Practitioner 12.10.2018 – 7.4.2019 
NLP Master Practitioner 20.9.2019 – 8.3.2020
NLP Pre-Trainer 23.2. – 5.5.2019 
NLP Trainer 16.3.2019 – 12.1.2020
Valmentajan toolkit 8. - 9.12.2018
NLP-harkat
• Aikamatka itseen 24.11.
• Sankarin matka 25.11.

NLP-koulu -verkkovalmennus