Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt yksityisyyden suojamme ja evästeiden käytön. ×

Voi tätä maailmankuvien menoa

Posted by admin at 18.00 aika 12.5.2017

Jaa:


Anu Vihonen, NLP Trainer & Coach


NLP:ssä (Neurolinguistic Programming) on taustaoletuksia, joiden ajatellaan olevan koko ajan totta. Yksi taustaoletuksista on, että maailma ja maailmankuva ovat eri asioita. Tämä taustaoletus on yksi keskeisimmistä vuorovaikutukseen vaikuttavista seikoista. Mitä se sitten tarkoittaa?

Meillä jokaisella on oma maailmankuvamme, jonka ajattelemme olevan totta. Se on mielemme rakennelma, joka on muodostunut elämän mittaisen matkamme aikana juuri sellaiseksi kuin se nyt on. Erityisesti siihen ovat vaikuttaneet lapsuuden kokemukset ja meille tietoisesti ja tiedostamattomasti opetetut ajattelumallit. Meillä kaikilla on erilaisia mielipiteitä, käyttäytymismalleja, uskomuksia ja arvoja, joiden mukaan toimimme.

Työpaikan tiimissä voi olla vaikkapa 20 ihmistä, joista jokainen katsoo tapahtumia omien suodattimiensa läpi. Kun nämä 20 ihmistä yhtäaikaa kohtaavat “maailmassa” (= esim. työpaikan kokouksessa), saattaa tulokulmien erilaisuus korostua. Törmäyskurssi syntyy silloin, kun kaksi (tai useampi) kovin erilaisen käsityksen omaavaa ihmistä on vuorovaikutuksessa ja he pitävät tiukasti kiinni omista mielipiteistään. Toisin sanoen molemmat ajattelevat olevansa oikeassa.

Vuorovaikutuksessa kannattaa ottaa huomioon, että kaikki puhuvat ja toimivat koko ajan omista maailmankuvistaan käsin. Emme voi sanoa, että jonkun toisen ajattelutapa on väärä; se on vain erilainen kuin omamme. Meidän ei suinkaan tarvitse hyväksyä muiden maailmankuvia. Useimmiten voimme kuitenkin hyväksyä sen, että kukin puhuu ja toimii omasta käsityksestään käsin. Tämä ajattelutapa luo arvostavan yhteyden vuorovaikutustilanteisiin. Kun arvostamme toisten mielipiteitä ja tulkintoja, emme enää ärsyynny erilaisista ajatuksista.

Kun seuraavan kerran huomaat kiukkusi nousevan toisen sanomisista, kokeile muuttaa ajatteluasi ennen kuin sanot mitään. Voit ajatella vaikkapa “Onpa hänellä kovin erilainen tapa ajatella kuin minulla. Mielenkiintoista.”. Hyvin todennäköistä on, että mielenkiinto toisen erilaisuutta kohtaan alkaa kasvaa.

Toinen keino on hyväksyä toisen maailmankuva sanomalla se ääneen - ja tämän jälkeen alkaa rikastaa sitä omilla mielipiteillä. Esimerkiksi “Totta, noinkin voi ajatella ja toinen vaihtoehto voisi olla…”. “Juuri näin ja toinen näkökulma tähän on….”. Ja-sana on tärkeä, sillä se ei mitätöi edellistä lausetta.

NLP tuo vuorovaikutukseen uuden ulottuvuuden, kanssakäyminen helpottuu ja useimmiten ihmisten erilaisuus alkaa kiinnostaa enemmän ja enemmän.


Seuraavat NLP-valmennukset Helsingissä:

NLP Tutustumisilta 23.5. klo 18-20
NLP Practitioner 25.8.2017 – 21.1.2018
NLP Master Practitioner 1.9.2017 – 14.1.2018
Sytytä tiimisi! –esimiesvalmennus 19. – 20.9.

Valmennukset pidetään Helsingin keskustassa.
Valmentajana NLP Trainer, NLP-kouluttaja Anu Vihonen.

Opiskele verkossa, aloita milloin tahansa
Sytytä tiimisi! –verkkovalmennus