Vuosituhannen vaihteessa työsähköpostiini saattoi tulla päivässä useita kymmeniä viestejä, jotka kaikki vaativat toimenpiteitä. Aloin tuolloin ensimmäistä kertaa kokea sen, kuinka työt eivät enää jääneetkään työpaikalle, vaan ne jatkuivat vielä kotonakin.
Aika moni kokee näinä aikoina riittämättömyyttä töissä. Informaatiota tulee joka puolelta ja samanaikaisesti työ ja vapaa-aika sekoittuvat helposti keskenään.
Tunteiden hallinta – Hälytystilasta kohti tasapainoa
On mielenkiintoista seurata ja havainnoida minkälaisissa mielentiloissa ajatuksemme vaeltelevat. Niin minun kuin muidenkin. Jos jatkuvasti yritämme ennustaa tulevaa ja saada väkisin aikaan haluamiamme lopputuloksia, aivomme ovat tiukasti hälytystilassa ja käytämme vain tietoisen mielen rajallista kapasiteettia. Mitä pidempään siinä olemme, sitä enemmän ajatuksemme lukkiutuvat.
Hälytystilassa ollessamme huomio saattaa siirtyä työtehtävistä uutisten seuraamiseen, WhatsAppista Messengeriin, sähköposteista Facebookiin ja Facebookista LinkedIniin.
Mitä pidempään jatkamme huomion kierrättämistä asiasta toiseen, sitä varmemmin saamme aivomme toimimaan jatkossakin hajautuneesti eikä uutta pääse syntymään. Yhteys tiedostamattoman mielen viisauteen on lukkiutunut. Tunteiden hallinta on kadonnut. Olemme jumissa.
Tämänpäiväinen uutisointi on hyvä esimerkki siitä, kuinka helppoa meidän on aikaansaada hälytystila aikaiseksi. Tämä tapahtuu, jos jatkuvasti seuraamme uutisia tai näemme pelottavia skenaarioita tulevaisuudesta. Ainakin omat aivoni täyttyvät helposti pelolla. Se nimittäin kasvaa, mihin huomio kiinnittyy.
”Mihin voin itse vaikuttaa?”
Vaikka emme suoraan pysty ”hallitsemaan elämää”, pystymme kuitenkin aina vaikuttamaan omiin ajatuksiimme ja luomaan itsellemme oman hyvän tilan. Kun mieleen tulee erilaisia pelkoja tai stressiä, on meillä aina keinot tuoda läsnäolo oman itsen äärelle. Kukin tekee tämän omalla ainutlaatuisella tavallaan.
NLP:ssä pyrimme aina palauttamaan fokuksemme oman itsen äärelle ja niihin asioihin, joihin voimme itse vaikuttaa.
Luulin aikaisemmin, että muiden ihmisten tarpeet tulevat ennen omaa hyvinvointiani. Kaikki muuttui, kun oivalsin oman hyvinvointini olevan kaikista tärkein asia. Kun itse voin hyvin, voivat myös ihmiset ympärilläni hyvin. Tämän myötä voin olla oma itseni – ja minulla on lupa ajatella omaa hyvinvointiani ennen muita.
Moni valmennuksissani ollut on sanonut, että ajoittain ikään kuin kadottaa sisäisen rauhan elämästään. Se on juuri sitä, että unohdamme pysähtyä oman itsemme äärelle. Metaforana voisimme ajatella, että aivan kuin lentokoneissa happinaamari laitetaan ensin itselle ja sitten vasta lapselle. Pystymme pyyteettömästi toimimaan ja olemaan avuksi vain silloin, kun itse voimme hyvin.
Kolmenlaisia asioita mielessä
Seuraavassa on yksinkertainen kuvaus kolmenlaisista asioista mielessämme.
En voi vaikuttaa, enkä päättää. Täällä ovat ne asiat, joihin emme voi suoranaisesti vaikuttaa. Tällaisia ovat esimerkiksi vallitsevat maailmantilanteet. Jos esimerkiksi seuraamme paljon uutisia, jotka käsittelevät meitä ahdistavia aiheita, sitä negatiivisemmaksi ja pelokkaammaksi saatamme tulla.
Voin vaikuttaa, mutten päättää. Emme esimerkiksi kaikki pysty suoraan vaikuttamaan uusiin ympäristölakeihin, vaan voimme kuitenkin omilla valinnoilla ja teoilla edistää asiaa. Tämä tapahtuu esimerkiksi ostamalla lähituottajien ruokaa tai kuluttamalla vähemmän haitallista muovia.
Voin vaikuttaa ja päättää ovat niitä asioita, joihin tunnemme pystyvämme vaikuttamaan. Tähän sisältyy oma ajattelumme, asenteemme ja toimintamme. Juuri tähän kohtaan meidän olisi hyvä fokusoida.
On siis tärkeää tuoda fokus säännöllisesti niiden asioiden äärelle, joihin voimme vaikutaa ja joista voimme päättää. Jos tunnemme olomme ahdistuneeksi tai negatiiviseksi, on ajattelu todennäköisesti jollakin tasolla asioissa, joihin emme voi vaikuttaa. Silloin on erityisen tärkeää keskittää kaikki energia takaisi omaan itseen, eli siihen mihin voin itse vaikuttaa. Tämä synnyttää tunteen elämänhallinnasta.
Kysy itseltäsi, Mihin kaikkiin asioihin pystyn elämässäni juuri nyt vaikuttamaan? Mitä yksinkertaisempia ja arkisempia asioita alat havaitsemaan, sitä nopeammin hyvä olo alkaa lisääntyä.
Comments